Rośnie świadomość w zakresie ograniczania spożycia niektórych składników – niemal połowa Polaków deklaruje ograniczanie cukru, a około 40% unika oleju palmowego, sztucznych barwników spożywczych i słodzików. Bez względu na powód i specyfikę potrzeb żywieniowych nasza sieć stara się reagować tak samo – zwiększeniem oferty i dostępności produktów odpowiadających na oczekiwania klientów oraz edukacją w zakresie zdrowego stylu życia.
Produkty wegańskie i wegetariańskie
Produkty stanowiące alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego wzbogacamy w witaminy i składniki mineralne, których zazwyczaj brakuje w diecie wegan (np. w witaminę B12, wapń czy żelazo). Razem spośród 15 zdefiniowanych w 2021 roku produktów z kategorii tzw. alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego, prawie 50% zostało wzbogaconych w wybrane witaminy i składniki mineralne. Wprowadzono też 6 nowych fortyfikowanych produktów w tej kategorii.
Od smalcu z fasoli z jabłkiem i cebulką, poprzez pasztet ze słoneczkiem i cukinią, aż po gulasz curry z komosą ryżową – nasza marka goVEGE znajduje uznanie nie tylko wśród wegan i wegetarian. W ramach marki goVEGE klienci znajdą m.in. alternatywy dla produktów mlecznych i mięsnych, dania gotowe oraz różnego rodzaju pasty na kanapki i sosy.

Produkty bez dodatku cukrów
Sieć Biedronka propaguje zdrowy styl życia. Dlatego proponujemy naszym klientom produkty bez dodatku cukrów. Szczególną wagę przykładamy do ograniczania zawartości cukru dodanego w napojach, jogurtach i produktach dla dzieci i młodzieży. W ofercie mamy niesłodzone przekąski, napoje, jogurty, które smakują równie dobrze, co ich odpowiedniki z dodatkiem cukru (a wielu konsumentów twierdzi, że nawet lepiej).

Produkty bez glutenu i bez laktozy
Znak Przekreślonego kłosa, który dobrze znają wszystkie osoby na diecie bezglutenowej to gwarancja, że osoby na diecie bezglutenowej mogą bezpiecznie spożywać dany produkt. Biedronka może używać znaku Przekreślonego kłosa dzięki licencji przyznawanej przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej potwierdzającej, że potrafimy skutecznie eliminować gluten na każdym etapie produkcji, a nasze wyroby są regularnie badane pod tym kątem
