W 2020 roku kontynuowaliśmy zapoczątkowany pod koniec roku 2019 program „Świeżoznawców”, czyli pracowników sklepów Biedronka, którzy są specjalistami do spraw jakości i świeżości produktów. Program ten rozwijamy na kilku płaszczyznach jednocześnie. Jego podstawą są spotkania organizowane pod nazwą „Zostań Świeżoznawcą”, które odbywają się na wszystkich szczeblach organizacji.
Dziesięć lat temu układ większości naszych sklepów był nieco inny niż dziś – napoje zlokalizowane były przy wejściu, a owoce i warzywa – na końcu. Dziś po wejściu do sklepu nasi klienci od razu trafiają na półki pełne ogórków, marchewek, malin czy borówek. Nie da się zrobić zakupów w Biedronce bez przejścia przez stoisko ze świeżymi warzywami i owocami. Taki układ zachęca do zakupu produktów z tej kategorii, promując zdrowe nawyki żywieniowe uwzględniające spożywanie dużych ilości owoców i warzyw.
Od maja 2020 roku wszystkie nowo zatrudnione osoby są zapraszane przez kierownika sprzedaży produktów świeżych na szkolenie „Zostań Świeżoznawcą – szkolenie wdrożeniowe”. W 2021 roku podczas Szkoły Produktów Świeżych oraz szkolenia wdrażającego „Zostań Świeżoznawcą” przeszkoliliśmy 21 440 osób.
W każdym sklepie pracownicy mają do dyspozycji podręczniki „Jestem Świeżoznawcą. Znam się na jakości produktów świeżych” oraz „Segregator Świeżoznawcy” z opisami asortymentu produktów świeżych.

Kluczowe zasady obowiązujące „Świeżoznawcę” Biedronki w kategorii owoce i warzywa:
- Odpowiednia ekspozycja - Aby maksymalnie zabezpieczyć warzywa i owoce przed uszkodzeniami, wykorzystujemy różne formy opakowań. Staramy się, aby produkty zawsze były łatwo dostępne, a na stoiskach panował porządek.
- Staranna selekcja - Skrupulatnie sprawdzamy każdą dostawę przy wykładaniu owoców i warzyw na półki. Pilnujemy, aby produkty były również regularnie przeglądane w ciągu dnia – szczególnie te, które są bardzo wrażliwe na światło i temperatury.
- Właściwe przechowywanie - Wrażliwość warzyw i owoców na światło oraz temperaturę wymaga wielkiej troski i przestrzegania wielu zasad. Codziennie dostarczane świeże produkty przechowujemy w warunkach dostosowanych do indywidualnych potrzeb konkretnych gatunków owoców i warzyw zanim wyłożymy je na półki sklepowe. Dzięki temu przyczyniamy się do zmniejszenia strat żywności w sklepach.
Świeżość i jakość jest od lat elementem kultury organizacyjnej w Biedronce
Więcej o Świeżoznawcach i naszym podejściu do świeżości piszemy na www.swiezoznawcy.pl.