Biedronka od 16 sierpnia 2021 roku zaczęła oznaczać produkty systemem Nutri-Score. To oparta na naukowych dowodach skala oznaczania żywności, która pomoże klientom w podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych. Blisko 60 produktów oznaczyliśmy do końca 2021 roku.
Nutri-Score to system znakowania żywności umieszczony na opakowaniu w postaci prostego kodu składającego się z pięciu liter od "A" do "E", którym odpowiadają kolory od ciemnozielonego do czerwonego. "A" określa produkty o wyższej jakości odżywczej, zaś "E" – te produkty, które należy spożywać rzadziej lub w mniejszej ilości.
Obliczenia opierają się na bilansowaniu zawartości składników korzystnych (błonnik, białko, warzywa, owoce, strączki, orzechy, wybrane oleje i oliwa z oliwek) oraz tych, które w diecie należy ograniczać (cukry, kwasy tłuszczowe nasycone, sód pochodzący z soli oraz wartość energetyczna).

Inicjatywa sieci wpisuje się w unijną strategię „Od pola do stołu”, która zakłada zapewnienie Europejczykom zdrowej, przystępnej cenowo i zrównoważonej żywności.
Więcej informacji o skali Nutri-Score można znaleźć na TEJ STRONIE.