W ramach marek własnych wprowadzamy produkty spełniające kryteria dobrostanu zwierząt przewyższające standardy rynkowe. Jednocześnie prowadzimy ciągłe działania edukacyjne, których celem jest uwrażliwianie klientów na to jaką wagę mają warunki, w których hodowane są zwierzęta.
Nie używamy dodatków transgenicznych, pochodzenia zwierzęcego ani roślinnego. Nie współpracujemy z dostawcami stosującymi hormony wzrostu, które są zakazane przez prawodawstwo do użycia w procesie hodowli, a antybiotyki dopuszczamy wyłącznie w celach terapeutycznych, nigdy zapobiegawczo lub w celu przyspieszania wzrostu. Nie sprzedajemy również produktów, które były testowane na zwierzętach (z wyjątkiem testów organoleptycznych karmy dla zwierząt domowych).
Od 2022 roku będziemy zwracać szczególną uwagę na dobrostan zwierząt w trakcie okresowych audytów u dostawców świeżego mięsa posiadających proces ubojowy. Nasza ocena dobrostanu ma wpływ na ostateczną ocenę dostawcy. Kryteria określono na podstawie obowiązujących przepisów europejskiego i polskiego prawa weterynaryjnego oraz uznane europejskie standardy dobrostanowe.
Wycofanie jaj klatkowych
W trosce o dobrostan zwierząt 31 grudnia 2021 roku wycofaliśmy świeże jaja klatkowe z oferty. Zrobiliśmy to na cztery lata przed pierwotnie zadeklarowanym terminem. Pierwszym regionem sieci, który wprowadził tę zmianę, jest Warszawa, gdzie od 1 stycznia 2021 roku sprzedawane są jaja świeże tylko z chowu alternatywnego. Do końca pierwszego kwartału 2022 roku wyeliminowaliśmy jaja z chowu klatkowego ze składu produktów marki własnej.
W 2021 roku przeprowadziliśmy dokładną „paszportyzację” ferm dostarczających jaja do naszej sieci. Sprawdziliśmy liczbę kur oraz pozyskiwanych z fermy jaj. Do maja 2022 roku zweryfikowaliśmy ponad 130 ferm ściółkowych, wolnowybiegowych i ekologicznych. Poznaliśmy ich maksymalny potencjał i aktualne możliwości produkcyjne. Dzięki temu wiemy, ile jaj mamy do dyspozycji oraz jakich ras są kury, które je znoszą.

Nasze działania zyskały uznanie w oczach ekspertów. Jesteśmy dumni, że otrzymaliśmy tytuł Lidera Zmian w Rankingu Odpowiedzialnego Biznesu Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Uznanie jurorów zdobyły: przejrzystość, postęp w wycofywaniu jaj klatkowych oraz udział jaj z chowu alternatywnego w sprzedaży ogółem.
Kurczak z wolnego wybiegu
Oferowane przez nas kurczaki z chowu na wolnym wybiegu od lat cieszą się uznaniem klientów. Przyjęte w naszej sieci standardy hodowli drobiu zakładają żywienie wyłącznie paszą roślinną, bez składników modyfikowanych genetycznie, a także specjalny program zapobiegania chorobom zamiast podawania kurczętom antybiotyków. Tak hodowane kurczaki mają do dyspozycji przestrzeń życiową większą niż w chowie intensywnym. Maksymalne zagęszczenie w przypadku kurczaka z wolnego wybiegu wynosi nie więcej niż 27,5 kg masy żywej na m2. Ponadto kurczaki mają dostęp do świeżego powietrza, a ich minimalny wiek ubojowy wynosi 70 dni (dla porównania kurczak z chowu intensywnego może być ubijany nawet już po 32 dniach chowu).

Więcej na ten temat świeżego mięsa w sieci Biedronka piszemy na stronie https://www.biedronka.pl/pl/kraina-mies-nature
W produktach marek własnych wykorzystujemy wołowinę, drób i cielęcinę wyłącznie krajowej produkcji. W 2021 roku w Grupie Jerónimo Martins opracowano standard Animal Welfare. W 2022 roku będzie on wdrażany wśród producentów mięsa naszej marki własnej. Standard przewiduje regularne audyty współpracujących z nami ubojni, a na dalszym etapie wdrażania oraz doskonalenia standardu również hodowli. Dostawcy będą zobowiązani do tego, aby wszyscy hodowcy dostarczający żywiec, z którego pozyskiwane jest mięso do produkcji, spełniali wymagania standardu.
Standard Animal Welfare Grupy Jerónimo Martins zapewnia:
- wolność od głodu i pragnienia – zapewnienie zwierzętom stałego dostępu do świeżej wody i paszy,
- wolność od dyskomfortu – zapewnienie odpowiedniego miejsca wypoczynku i schronienia,
- wolność od bólu, urazów i chorób – działania prewencyjne, profilaktyka, szybka diagnostyka i leczenie,
- wolność od strachu i stresu – odpowiednia opieka i eliminacja czynników stresogennych,
- umożliwienie naturalnych zachowań – zapewnienie odpowiedniej przestrzeni i warunków oraz towarzystwa tego samego gatunku.